MNEEN

Proizvođač tjestenine`Naše klasje` otvorio novi pogon

U mjestu Kupljenovu pored Zaprešića službeno je otvoren novi proizvodni pogon vodećeg hrvatskog proizvođača svježe tjestenine, fabrike `Naše klasje`,vrijedan preko 5 miliona eura

Do sada su se dva ključna proizvoda fabrike `Naše klasje`, sirovine za pekarstvo i svježa tjestenina koja se na tržištu nalazi pod brendom `Aurelia` proizvodila u dvije fabrike , ali zahvaljujući organskom rastu i izvoznoj orijentaciji i kombinaciji podrške lokalne zajednice i Europskih fondova fabrika je stvorila preduslove za novi investicijski iskorak.

Prehrambena industrija ostvaruje najveći udio u ukupnoj zaposlenosti i BDP-u. Udio poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ukupnom je robnom izvozu u 2018. godini u Hrvatskoj iznosio 14 posto. Proizvodnja tjestenine u Hrvatskoj već je prije dvadesetak godina suočena s povećanom konkurencijom zbog liberalizacije tržišta. Neki su preduzetnici tu otvorenost tržišta prepoznali kao priliku i ulaganjem u nove kapacitete pokazali kako povećati proizvodnju i izvoz uprkos konstantnom uvoznom pritisku.

Vlasnik i direktor fabrike `Naše klasje` Zoran Šimunić u govoru na otvaranju naglasio je važnost razvojne strategije fabrike Naše klasje koja se temelji na 5 važnih smjernica — saradnji naučnika i preduzetnika, saradnji malih preduzetnika i tržišnih lidera, izvozu, informatizaciji i poštovanju prema zaposlenima.

„Ključ uspjeha u preduzetništvu počiva na znanju jer bez specifičnih znanja koja se mogu tržišno vrednovati nema smisla ulaziti u preduzetništvo. Pored vlastitog znanja, znanje se može steći i saradnjom s onima koji ga imaju stoga je saradnja naučnika i preduzetnika od izuzetne važnosti.
Trenutno se izvozi 35% proizvodnje, a cilj je da Aurelia svježa tjestenina postane značajan brand na tržištima od Jadrana do Baltika. Fabrika Naše klasje izvozi na 10 tržišta od Grčke do Njemačke, a radostan sam da smo nedavno potpisali i ugovor za izlazak na švedsko tržište. Kao bitan faktor istaknuo bih i informatizaciju jer ona nema alternative, a ove godine uloženo je preko 160.000€u novi softwear kako bi još bolje upravljali potencijalima nove fabrike “, istakao je Zoran Šimunić, direktor i vlasnik fabrike `Naše klasje`.

Novi pogon omogućiće fabrici da i dalje ulaže u inovacije, kako u nove tehnologije tako i u nove inovativne proizvode. Fabrika `Naše klasje` osim o kvaliteti svojih proizvoda izuzetnu brigu vodi i o prirodi, a dobitnica je i mnogobrojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za kvalitet svojih proizvoda kao i certifikata koji potvrđuju najviše standarde u proizvodnji: Izvorno hrvatsko, Hrvatska kvaliteta, Superior Taste by International taste and quality Institute Brisel, International featured standard, HACCP, ISO, HALAL i KOŠER.

Comments are closed.