MNEEN

Cielo e Terra

Donosimo vam priču o posebnim italijanskim vinima.

Korijeni

Vinarija Cielo e Terra ima dva snažna korijena u regiji Veneto na sjeveroistoku Italije.
Prva je porodica Cielo: priča o 4 generacije. Druga, zadruga Cantine dei Colli Berici, sa više od 2000 vinogradara.

Godine 1908. osnivač Giovanni Cielo kupio je malo imanje u Montorsu, upravo s pogledom na dvorce Romea i Julije.Djed Pietro je razvio vinogradarstvo i spasio imanje tokom rata. Bio je sjajan komunikator, duboko posvećen društvenoj odgovornosti.U međuvremenu, poslije rata, lokalni vinogradari odlučili su da se udruže i osnuju zadrugu, Cantine dei Colli Berici S.c.a.
Treća generacija Ciela, Giovanni, Renzo i Piergiorgio, preuzeli su vođenje vinarije u šezdesetim godinama. Inovativnost i posvećenost učinili su ih poznatim širom Italije ali i svijeta.
Četvrtom generacijom, Pierpaolom i Lucom, vinarija Cielo pridružila se Cantine dei Colli Berici i preimenovana je u Cielo e Terra (nebo i zemlja).

Partneri

Ovo je uspješna unija između porodične kompanije i zadruge.

Predstavljajući preko 2.000 vinogradara i 3.700 hektara vinograda, zadruga Cantine dei Colli Berici želela je da bude uključena u flaširanje i stavljanje u promet rasutih vina.
Porodica Cielo željela je bolju kontrolu nad lancem snabdijevanja i pristupu tome na inovativniji i integrisaniji način: od vinograda do tržišta. Glavni cilj zajedničkog poduhvata bio je zaštititi lokalnu raznolikost i pružiti fer vrijednost u cijelom lancu snabdijevanja i preko različitih useva.
U više od 20 godina Cielo e Terra napravio je pravi podsticaj. Njihova vina su prisutna na više od 60 tržišta sa uglavnom finim vinima (IGT i DOC). Vinarija je takođe postala lider u praksi održivosti, sa projektima za podršku ljudima i pomoći očuvanju planete.

Teritorija

Regija Veneto,jedna od 20 regija Italije,od davnina je poznata kao plodni kraj bogat vinogradima. Blagoslovljena je blagom klimom i zaštićena Dolomitima, a blizina Jadranskog mora omogućava da dio zemljišta poprima primorske odlike.

Vinogradi

U poslednjih 30 godina lokalni vinogradari su napravli revoluciju u upravljanju vinogradima prestižnijih sorti grožđa, veće gustine i nižeg prinosa po hektaru. Mehanička berba proširena je kako bi se omogućio brži proces i zdravija berba, iz veoma širokog područja.


Njeguju raznolikost vinogradarstva, s različitim nazivima: Colli Berici doc, Vicenza Doc, Arcole DOC, IGT Veneto / Trevenezie. Takođe se gaji razno grožđe: Pinot grigio, Prosecco, Garganega, Chardonnai, Sauvignon, Pinot Bianco, Trebbiano, Manzoni Bianco, Malvazija i Tai Bianco, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Nero, Raboso.

         
Ohrabrujući vinogradare da proizvode više organskih i održivih vina. Sva proizvodnja je takođe prilagođena veganima. Brojni vinogradi su prešli u CCPB organske standarde.

Cielo e Terra

Comments are closed.