MNEEN

𝐋𝐣𝐞𝐭𝐨 , 𝐬𝐢𝐫 𝐢 𝐯𝐢𝐧𝐨 – 𝐝𝐞𝐟𝐢𝐧𝐢𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐡𝐞𝐝𝐨𝐧𝐢𝐳𝐦𝐚

Nekoliko stvari utiče na to da je ljeto savršeno doba za raskošne sirne zakuske. Prije svega, tad se najviše družimo s prijateljima i porodicom– a svaka sreća, tako i sir, veća je kad se dijeli! Ljeti uz sireve svakako pogoduje i obilje svježeg voća i povrća, kao savršeni lagani par siru.Slijedi i nekoliko konkretnih savjeta!

Prezentacija je pola ugođaja – sir poslužite na drvenoj dasci,mermernoj ili staklenoj ploči.

Koliko različitih vrsta sireva je dovoljno – poslužite od 4 do 6 vrsta sira. ⠀

Iskoristite sve što ljeto nudi – sočne smokve, grožđe, dinje i bilo koje koštunjičavo voće, slatkasti cherry paradajz, mlade tikvice… Ukratko, sve što je u sezoni i pršti od mirisa i ukusa.

Vodite računa o temperaturi posluživanja -sir izvadite iz frižidera barem jedan sat pre posluživanja jer ćete punu aromu osetiti jedino na sobnoj temperaturi.

Vrste sireva – izbjegavajte teške sireve kao i one jako aromatične s plemenitom plijesni. Njih ostavite za hladnije mjesece, a na ljetnim sirnim platama neka se nađu laganiji primjerci s izraženim voćnim aromama – emmentaler, edamer, gouda, Podravec… Za mediteranski ugođaj ne zaboravite ni Salakis, a za vrućih ljetnih dana odgovaraće i autentična mozzarella.

Hljeb i krekeri neka budu u drugom planu – svaka sirna plata ih treba, ali nemojte da ih bude previše, već pustite da dominiraju sirevi i svježe voće. Osim toga, tako ćete moći pojesti više sira.

Združite ih s pravim vinom – isto što i za sir, važi i za vina: izbjegavajte teška. Na repertoaru neka budu lagana osvježavajuća i dobro rashlađena bijela vina, rozei ili čak pjenušci ili lagana crna vina s izraženim voćnim notama.Ljeti izbjegavajte slaniji sirevi jer oni traže slađa i aromatičnija vina,takođe , tvrđi sirevi upijaju jake tanine vina pa ih uz adekvatna vina ostavite za neko hladnije godišnja doba.⠀

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

five + 20 =